Acest blog a fost creat cu scopul de a disemina informatii referitoare la un proiect Leonardo da Vinci, proiect finantat de catre Comisia Europeana. Proiectul are ca obiectiv crearea de noi instrumente de evaluare a performantelor elevilor din invatamantul vocational.

Thursday, January 18, 2007

La final de proiect

Proiectul Leonardo Da Vinci „Noi metode de evaluare a performanţelor elevilor din învăţământul vocaţional s-a derulat in perioada octombrie 2004- Decembrie 2006.
Coordonator: Fazekas Katalin, SZÁMALK Ungaria
Echipa Info Project, coordonata de Mariana Gabriela Hudrea, a colaborat in activitatile de cercetare, diseminare alaturi de echipe de lucru din : Ungaria, Cehia, Austria, Belgia, Finlanda.
Cu acest prilej aducem multumiri tuturor celor care au sprijinit aceste activitati precum si urmatorelor institutii din judetul Maramures :
  • Universitatea de Nord Baia Mare
  • Inspectoratul Scolar al Judetului Maramures
  • Colegiul National Nicolae Titulescu
  • Grup Scolar nr. 1
  • Grup Scolar Aurel Vlaicu
  • Colegiul Anghel Saligny

    2. Activitate de pilotare
    Colegiul National Vasile Lucaciu Baia Mare , Clasa a IX-a C
    · Coordonatori : Doina Czibere, limba engleza
    Catalin Koblicska, informatician
    Liceul Cavnic: Clasa a XI-a
    · Coordonator : Claudia Stoica, limba engleza
    Scoala cu clasele I_VIII nr 5 Baia Mare, clasa a VII-a
    · Coordonatori : Daniela Buda, limba engleza
    Katona Ludovic informatician

Activitate de pilotare

In perioada noiembrie – decembrie 2006 a fost realizata o activitate de pilotare la urmatoarele institutii de invatamant din judetul Maramures :

Colegiul National Vasile Lucaciu Baia Mare , Clasa a IX-a C
· Coordonatori : Doina Czibere, limba engleza
Catalin Koblicska, informatician
Liceul Cavnic: Clasa a XI-a
· Coordonator : Claudia Stoica, limba engleza
Scoala cu clasele I_VIII nr 5 Baia Mare, clasa a VII-a
· Coordonatori : Daniela Buda, limba engleza
Katona Ludovic informatician

La activitatea de pilotare au participat un numar de 70 elevi.
Elevii au parcurs 10 module a unui Curs de limba engleza pentru domeniul TIC.. 45 elevi au parcurs cursul ONLINE iar iar 25 elevi au participat la acelasi curs predat cu metode traditionale.

Din discutiile avute cu directorul Colegiului National Vasile Lucaciu, d-na Delia Pop si cu directoarea Scolii nr. 5 , d-na Daniela Buda, reiese faptul ca implicarea elevilor si a cadrelor didactice in asemenea proiecte este foarte importanta atat pentru modernizarea metodelor de predare-invatare cat si pentru modivarea elevilor pentru invatare.

Pilotare - Opiniile elevilor

Sergiu Botis: Pentru mine proiectul a insemnat imbogatirea vocabularului cu multe cuvinte despre calculator si utilizarea acestuia. Progresele au inceput sa se vada din faptul ca eram pasionat si in fiecare ora de engleza invatam lucruri noi. Activitatea de pilotare mi-a placut foarte mult deoarece aceasta activitate s-a desfasurat pe calculator , iar unul dintre hobby-urile mele este calculatorul.
Roxana Robotin: Proiectul Leonardo a fost o modalitate mult mai usoara, mai relaxanta si mai eficienta pentru a invata si aprofunda limba engleza. Cu ajutorul proiectului am facut progresem, acestea constand in memorarea unor cuvinte in limba engleza intr-un timp mult mai rapid, decat de obicei. Pilotarea proiectului a fost atat distractiva cat si eficienta , toate activitatile proietului fiindu-mi la indemana si rapid de accesat. Cursul a fost minunat , oferindu-mi o metoda mai rapida si mai eficienta de invatat. Si lectiile au fost facute in asa fel incat sa nu ne plictisim, si sa fim atrasi de ele. Dificultatile nu si-au facut aparitia in timpul lectiilor. Acest proiect mi s-a parut eficient , unul care te invata limba engleza cu metode moderne.
Andra Vastal: Mi-a placut proiectul Leonardo pentru ca ne-a furnizat o metoda foarte relaxanta de invatare a limbii engleze, dar mai ales pentru ca am progresat mult si am reusit sa-mi imbogatesc vocabularul printr-un mod placut. Mi se pare o idee foarte buna ; sunt in totalitate de acord cu activitatea de pilotare si cu proiectul in sine. Mi-ar face placere sa studiem de acum incolo asa engleza si nu numai!
Alexandra Farte: Chiar mi-a placut acest proiect . Este mult mai interesant si mult mai usor sa facem lectiile pe calculator. Iar exercitiile pe care le-am facut sunt mai diferite fata de cele din manual. Cred ca tuturor le-a placut si cred ca toti am facut progrese in invatarea limbii engleze . Am invatat termeni noi care ne ajuta si la informatica pe parcursul acestor cursuri. Un proiect super, care este atat folositor cat si relaxant.Ma simt si mai bine deoarece stim ca am fost singurii din liceu care am participat la acest proiect si sper sa mai avem ocazia sa mai parcurgem niste cursuri pe calculator, asemenea acestui proiect.
Andra Miclaus: Proiectul Leonardo , pentru mine, a reprezentat o modalitate interesanta si in acelasi timp placuta de invatare si comunicare. Eu cred ca am facut si progrese pentru ca lucrand zilnic pe aclculator , sunt obisnuita si astfel multe lucruri mi-au ramas mai bine intiparite in mine. Mi-a placut deoarece a fost ceva nou, nu am mai facut la nici o alta materie cursuri Online si cred ca ar trebui sa se introduca la mai multe materii; astfel elevii ar deveni mult mai interesati de scoala si de frecventarea orelor mult mai des. Am intampinat si mici dificultati tehnice, dar s-au rezolvat pe parcurs.
Octavian Cosma : Orele au fost mult mai relaxante si am reusit sa-mi imbunatatesc cunostintele de limba engleza. Cursul mi-a placut foarte mult pentru ca a continut multi termeni din domeniul calculatoarelor. Acest proiect a fost foarte eficient pentru ca elevii au reusit sa retina mai usor cuvintele in limba engleza. Pentru mine acest proiect a reprezentat o noua metoda de invatare , mult mai usoara. As dori sa mai particip la astfel de proiecte.
Maria Campean: Pentru mine proiectul Leonardo a reprezentat o metoda mult mai eficienta de a invata o materie. Cu ajutorul acestui poriect am reusit sa fac progrese atat la limba engleza cat si in cunoasterea calculatorului. Mi-a placut foarte mult acest proeict deoarece imi place sa stau la calculator si mi se pare o idee excelenta in care este combinat utilul ( invatarea limbii engleze) cu placutul (lucrul la calculator). In timpul acestor ore a existat multa libertate de exprimare si mi-a placut foarte mult . Ar trebui sa se desfasoare astfel de ore nu doar la limba engleza.
Anca Ciurdas : Mi-a placut foarte mult deoarece ora se desfasura intr-o atmosfera placuta si ne-a starnit curiozitatea, pentru ca era o modalitate noua de a invata limba engleza si, in acelasi timp, era si un fel de joc pentru noi, pe care-l jucam cu placere. Fiind si la un profil intensiv informatica am invatat termeni care ne sunt utili si la informatica. Acest proeict imbina placutul cu utilul , deoarece noi invatam engleza intr-o atmosfera relaxanta si deloc stresanta. Mi-ar placea sa mai participam la un astfel de proiect.
Alin Deac : Pentru mine acest proiect a reprezentat o vizualizare a invatarii limbii engleze mult mai bine , mult mai usor si mai lejer. Am facut progrese in acest domeniu, invatand cuvinte noi, iar cu ajutorul calculatorului mi-au ramas intiparite in minte mult mai bine. Dificultati, nu prea au parut pentru ca era usor de lucrat cu ajutorul calculatorului si pentru ca ni s-a explicat foarte bine cum sa lucram si mai ales ca aveam ceva experianta pe calculator si stiu lucra pe el.
Diana Calauz : Acest proiect la care am participat a fost foarte placut si ne-a integrat intr-un alt mod de a invata limba engleza. M-a ajutat sa ma specializez in limbajul TIC in limba engleza si de aceea cred ca am facut progrese la limba engleza.
Exercitiile propuse la fiecare lectie au fost foarte frumos construite si au fost placute.
Aceasta modalitate de a invata limba engleza este mult mai usoara decat cea clasica.
In viitor mi-ar placea sa mai particip la activitati de acest gen.
Alexandra Stretea : Mie mi-a placut foarte mult aceasta activitate de pilotare deoarece am lucrat pe calculator si a fost mai usor. Acest proiect m-a ajutat sa-mi imbogatesc vocabularul. S-au utilizat cuvinte din domeniul TIC si asta a fost foarte bine. Este un program super.Acest program este foarte util pentru noi, elevii, deoarece ne ajuta sa progresam la limba engleza, ceea ce ne va fi foarte util in viitor. In fine, mi-a placut foarte mult ! Ma bucur mult ca am participat la acest curs si mi-ar placea sa mai particip si in continuare.
Alexandru Chesei : Cu ajutorul acestui proiect am reusit sa-mi imbunatatesc cunostintele de limba engleza. Mi-a placut pentru ca am invatat multe cuvinte din domeniul calculatorului. Cred ca acest proiect este foarte eficient deoarece elevii sunt relaxati in timpul orei, fiind obisnuiti cu calculatorul si placandu-le sa lucreze cu el. Pentru mine acest proiect a reprezentat explorarea unei noi forme de a invata limba engleza.As dori sa mai particip la astfel de proiecte.
Adrian Fanatan : Acest proiect a insemnat mult pentru mine deoarece asa am reusit sa invat mai multe lucruri in limba engleza . Si mai usor. Este o metoda foarte buna. Da, cu ajutorul acestui poriect am facut progrese , deoarece termenii raman mai bine intipariti in minte. Activitatea de pilotare a fost placuta, deoarece exercitiile sunt facute sub forma de jocuri interactive. Si asa ne-a atras mai mult. Au fost si unele dificultati pe care le-am intampinat, si anume la unele teste termenii ni s-au parut mai dificili. Ideea pentru aceasta activitate de pilotare este excelenta si sper ca pe viitor sa mai participam la activitati asemanatoare.
Mihai Bob: pentru mine proiectul Leonardo a reprezentat o ora mai lejera dar interesnta. Eu cred ca am facut progrese deoarece lectiile se bazau pe discutii despre calculatoare si am avut posibilitatea sa invat multe cuvinte noi.
Paul Ontiu: Proiectul Leonardo a reprezentat un lucru foarte frumos pentru mine deoarece orele de engleza treceau foarte repede si nu ne plictiseam deloc. Am facut progrese foarte usor fara sa ne necajim sa invatam. Dificultati nu am intampinat niciodata ; doar cateodata din cauza conexiunii la Internet. Ar fi foarte frumos daca am mai participa la asemenea proiecte.
Mihai Palfi: Pentru mine proiectul Leonardo a reprezentat un mare progres in domeniul Informatiei si sper sa mai pot participa si la alte proiecte, dar in paralel cu Engleza propusa de proiect. Am invatat multi termeni in engleza din domeniul informaticii , care mi-au foslosit foarte mult. Metoda de pilotare mi-a parut un mod mai relaxant si rapid de a invata, ca se poate utiliza aceasta modalitate si la alte materii.
Andrea Ernst: Proiectul a reprezentat o activitate mai relaxanta si mult mai eficienta de a invata limba engleza, de a-mi imbogati vocabularul in aceasta limba. Personal, am facut multe progrese la limba engleza , mi-am imbogatit vocanularul si am invatat sa citesc mai rapid si mi-a facut placere sa ma duc la orele de engleza. As dori sa mai particip la astfel de proiecte.
Paul Sora: Proiectul Leonardo a insemnat pentru mine ceva mai special, destul de bun, insa eu sunt inca de parere ca metoda clasica este mai buna. Parerea mea este ca pe viitor s-ar putea perfectiona mai mult, mai ales daca sunt fonduri. Dificultatile pe care le-am intampinat sunt: conexiune slaba la Internet.
Nicoleta Cirtiu: Proiectul Leonardo mi-a placut foarte mult ; m-a ajutat sa invat mai bine limba engleza; cuvintele mi-au ramas mai bine intiparite in mine. Pentru ca sunt la profil informatica si sunt pasionata de calculator, mi-a placut sa fac acest curs. Am fost impresionata. Mi-as dori sa fac si alte cursuri de genul acesta.
Lorena-Ariana Vancea: Mie mi se pare ca acest curs este foarte eficient . Datorita faptului ca majoritatea copiilor folosesc calculatoarele, acest curs tinandu-se pe calculator a fost un mod foarte bun de a atrage si a capta atentia copiilor. Dificultati nu am intampinat pentru ca a fost foarte bine structurat. Lectiile au fost usoare, continand termeni usori. Mie mi se pare acest proiect foarte bun si foarte eficient pentru ca este un mod de prezentare a lectiei mai elaborat, relaxant si mi se pare ca trezeste interesul copiilor fata de limba engleza, de invatarea ei cat si ceea ce priveste calculatorul. Si ma bucur ca am avut prilejul de a lua parte la un astfel de proiect. Si sper ca o sa mai luam parte la astfel de proiecte.
Debora Zaharia: Pentru mie proiectul a reprezentat cea mai usoara metoda , care am parcurs-o pana in prezent, pentru a invata limba engleza, in special termenii din domeniul informaticii. Este de asemenea relaxant si eficient si foarte potrivit pentru varsta noastra. Mi-a placut si modul de pilotare al cursului. In viitor mi-ar face mare placere sa particip la proiecte asemanatoare.
Anda Verdes: Acest proiect Leonardo mi- placut foarte mult deoarece este o metoda mult mai relaxanta pentru invatarea limbii engleze si pentru ca eu sunt intr-o clasa intensiv infromatica, or acest proiect se baza tot pe infromatica, astfel am invatat multi termeni in domeniul informaticii. Lectiile au avut teme foarte atractive si erau interesante, iar anumite parti ale lectiei mi-au ramas in gand ca fiind placute. De asemenea am invatat si descoperit multe lucruri noi despre mouse, CD-uri, imprimanta, aparate foto digitale etc. A fost o idee foarte buna si mi-as dori foarte mult sa mai particip la un asemenea proiect.
Robert Domokos: Proiectul Leonardo a realizat o metoda de a invata engleza intr-un mod modern, rapid, eficient. In acest proiect am invatat multi termeni in limba engleza din domeniul calculatorului si legati de Internet, multimedia etc. Aceasta activitate de pilotare a fost foarte moderna.
Robert Kadar: Proiectul a fost foaret interesant . Am reusit sa invat mult mai repede, si mult mai bine. Am invatat mai multi tereni.Mai vrem sa participam.
Mihai Mandrutescu: Mi-a placut acest curs pentru ca lectiile au fost diversificate si mi-am dezvoltat vocabularul. Orele au fost mai relaxante si mai distractive.
Alin Tomsa: Pentru mine a reprezentat un mod de a invata engleza altfel. Un mod foarte distractiv. Cu toate acestea eu cred ca totusi am facut progrese la limba engleza, mai ales in imbogatirea vocabularului. Activitatea de pilotare mi-a placut foarte mult doar ca era mai bine daca raspunsurile la intrebari le puteam da pe calculator ca si a testele finale. Mi-ar placea foarte mult sa mai particip la astfel de proiecte.
Ruxandra Mesaros: Proiectul Leonardo a reprezentat pentru mine o modalitate mai usoara de a invata limba engleza, decat metoda originala. Am facut progrese, deoarece mi-am imbogatit vocabularul. A fost foarte usor de pilotat. A fost mult de citit , ceea ce mie mi-a placut foarte mult. Am intalnit cuvinte noi si foarte interesante. Exercitiile au fost foarte utile si ne-au ajutat sa ma exprtim mai bine in limba engleza. Nu am intampinat dificultati majore, desi unele exercitii au fost putin cam dificile. Cred ca acest curs este foarte util si ar fi bine sa fie folosit in cat mai multe scoli din intreaga lume, iar eu as vrea sa mai particip la un asemenea proiect.
Georgiana Dob: A fost o metoda foarte lejera , usor de tinut minte, mult mai usor decat manualul, manualul fiind mai greu, cu mai multe infromatii. Am invatat mai multe si mi s-a parut foarte interesant felul cum este structurat. Dar nu este greu deloc. As vrea sa se continue acest proiect . Sa facem engeza in acest mod si in semestrul viitor.
Alin Tincas: Proiectul Lenardo a reprezentat pentru mine un experiment , pentru a se observa daca elevii invata mult mai bine decat traditional. La limba engleza am facut progrese cu anumite cuvinte si expresii. Mie mi-a placut activitatea de pilotare deoarece este forte usoara. Cursul a fost mai relaxant. Dificulati au fost adaptarile ( de ordin tehnic). Parerea mea e ca ar trebui ca sa se combine proiectul cu traditionalul si teste pentru ca atrag atentia elevilor mult mai mult. Adica la ficare 3-4-5 lectii cate o recapitulare.As fi foaret bucuros sa mai particip la acest proiect.